Zware misdrijven verjaren niet meer (tenminste…?)

Zware misdrijven als verkrachting, mensensmokkel, doodslag en ernstige zedenmisdrijven met kinderen kunnen door een nieuwe maatregel niet meer verjaren. Nu verjaren alleen misdrijven niet waar een levenslange gevangenisstraf op staat, zoals moord. Met dit voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de ministerraad vandaag ingestemd.

Ook de verjaringstermijn voor een misdaad die bestraft wordt met acht jaar cel of meer zal worden verlengd naar twintig jaar. Het kabinet vindt het onwenselijk dat misdadigers van zware delicten door verjaring hun straf kunnen ontlopen. Vervolging van zware misdrijven moet volgens het kabinet altijd mogelijk zijn.

De maatregel past bij het streven om de positie van slachtoffers en nabestaanden te verbeteren. Met de nieuwe maatregel kunnen deze mensen ook langer een schadeclaim indienen.

Het voorstel wordt door het kabinet nu eerst voor advies naar de Raad van State gestuurd. Daarna kan het naar de Tweede Kamer.

http://tinyurl.com/3dh8pvl

Dit bericht is geplaatst in Moord en doodslag en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>